Reference (Recommended) Intake Range for macronutrients, Προτεινόμενο/ συνιστώμενο εύρος πρόσληψης για μακροθρεπτικά συστατικά (εκφρασμένο ως ποσοστό της ημερήσιας ενεργειακής πρόσληψης)*
*αντιστοιχεί σε προσλήψεις που είναι επαρκείς για την διατήρηση της υγείας και σχετίζονται με χαμηλό κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νοσημάτων
Body Mass Index, Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ)
Carbohydrates, Υδατάνθρακες
Docosahexaenoic Acid, Δοκοσαεξανοϊκό οξύ
Eicosapentaenoic acid, Εικοσαπεντανοϊκό Οξύ
Low-density lipoprotein, Χαμηλής Πυκνότητας Λιποπρωτεΐνη
Lower Threshold Intake, Ελάχιστο επίπεδο πρόσληψης (κατώτατο όριο πρόσληψης)*
*Το επίπεδο πρόσληψης κάτω από το οποίο, βάση της τρέχουσας γνώσης, σχεδόν όλα τα άτομα θα είχαν ανεπαρκή πρόσληψη
METs: Metabolic equivelants, Μεταβολικά ισοδύναμα
Ένα ΜΕΤ αντιστοιχεί στην ενέργεια που καταναλώνει το άτομο όταν αναπαύεται, υποστηρίζοντας τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού. Η ενέργεια αυτή για έναν μέσο ενήλικα αντιστοιχεί σε κατανάλωση περίπου 3,5 mL O2 ανά kg σωματικού βάρους ανά min ή σε κατανάλωση 1 kcal ανά kg σωματικού βάρους ανά ώρα. Κατά συνέπεια, μια δραστηριότητα με μεταβολικό ισοδύναμο 4 ΜΕΤ, απαιτεί τετραπλάσια δαπάνη ενέργειας από αυτή που δαπανάται υπό συνθήκες ανάπαυσης.
Monounsaturated fats (fatty acids), Μονοακόρεστα λιπαρά οξέα
Physical Activity Level, Επίπεδο Σωματικής Δραστηριότητας
Population Reference Intakes, Πληθυσμιακή Πρόσληψη Αναφοράς (Τιμή Αναφοράς Πληθυσμιακής Πρόσληψης)
*Επίπεδο πρόσληψης (θρεπτικής ουσίας) επαρκούς για σχεδόν όλα τα υγιή άτομα, δηλαδή μια βέλτιστη πρόσληψη για τον πληθυσμό ως σύνολο
Polyunsaturated fatty acids, Πολυακόρεστα Λιπαρά Οξέα
Dietary Reference Values, Διαιτητικές Τιμές Αναφοράς (ή Τιμές Αναφοράς Διαιτητικής Πρόσληψης)*
* όπως συστάθηκαν και δημοσιεύτηκαν από την EFSA στα Διαιτητικά προϊόντα, την Διατροφή και της Αλλεργίες (Panel on Dietetic Products, Nutrition and Allergies - NDA). Τα DRVs προορίζονται για χρήση από γενικά υγιή άτομα. Εκτός αν ορίζεται διαφορετικά, τα DRVs απευθύνονται (έχουν εφαρμογή) σε όλες τις πηγές θρεπτικών συστατικών, συμπεριλαμβανομένων των διατροφικών συμπληρωμάτων, και απευθύνονται στην σύνηθη πρόσληψη στον χρόνο, παρά σε πρόσληψη μιας συγκεκριμένης ημέρας
Dietary Reference Intakes, Διαιτητικές Ενδείξεις Πρόσληψης της Αμερικής και του Καναδά
Tα DRIs είναι τιμές αναφοράς που αναπτυχθήκαν από το Ινστιτούτο Ιατρικής της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ. Προορίζονται για χρήση ως οδηγοί για καλή διατροφή και παρέχουν την επιστημονική βάση για την αναπτυξη των διατροφικών κατευθυντήριων γραμμών τόσο στην Αμερική όσο και τον Καναδά
Acceptable macronutrient distribution range: Συνιστώμενο εύρος πρόσληψης μακροθρεπτικών συστατικών. Ένα εύρος πρόσληψης για μια συγκεκριμένη πηγή ενέργειας η οποία σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο χρόνιων ασθενειών ενώ παρέχει επαρκείς προσλήψεις των ουσιώδη θρεπτικών συστατικών.
Complementary and Alternative Medicine, Παραδοσιακή και Συμπληρωματική/ Εναλλακτική Ιατρική (Π.Σ.Ε.Ι.)
Estimated Energy Requirements, Εκτιμώμενες ενεργειακές ανάγκες [από το National Academy of Sciences, Institute of Medicine, and Food and Nutrition Board in partnership with Health Canada (Institute of Medicine, 2002; 2005)].
Recommended Daily Allowance/ Adequate Intake: Συνιστώμενη Ημερήσια Ανεκτικότητα (ή Συνιστώμενη Ημερήσια Δόση)/ Επαρκής πρόσληψης: RDA είναι το μέσο επίπεδο ημερήσια διαιτητικής πρόσληψης, επαρκές για την κάλυψη των θρεπτικών απαιτήσεων σχεδόν όλων (97-98%) των υγιή ατόμων σε μια συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα και φύλο. Το ΑΙ αποτελεί μια τιμή συνιστώμενες πρόσληψης που βασίζεται σε παρατηρήσεις ή σε πειραματικά προσδιοριζόμενες προσεγγίσεις ή εκτιμήσεις της πρόσληψης θρεπτικών συστατικών από ομάδα (ή ομάδες) υγιών ατόμων που υποθέτουμε ότι είναι επαρκείς. Το AI χρησιμοποιείται όταν δεν μπορεί να προσδιοριστεί κάποια RDA.
Total Energy Expenditure, Συνολική Ενεργειακή Δαπάνη
Tolerable Upper Intake Level, Ανώτατο ανεκτό επίπεδο πρόσληψης *
*Συνήθως αντιπροσωπεύουν την συνολική πρόσληψη από τρόφιμα, νερό και συμπληρώματα. Είναι το ανώτερο επίπεδο ασφαλούς χρόνιας ημερήσιας πρόσληψης του εκάστοτε θρεπτικού συστατικού (από όλες τις πηγές) το οποίο είναι απίθανο να έχει βλαβερές συνέπειες για την υγεία. Καθώς η πρόσληψη αυξάνεται πάνω από το UL, μπορεί να αυξηθεί ο κίνδυνος δυσμενών συνεπειών. Το UL δεν απευθύνεται σε άτομα που υπόκειται σε θεραπεία για διατροφική ανεπάρκεια.
Waist Circumference, Περίμετρος Μέσης
Resting Energy Expenditure, Ενεργειακή Δαπάνη Ηρεμίας
American Diabetes Association, Αμερικάνικη Ένωση Διαβήτη
American Heart Association/ National Heart, Lung, and Blood Institute, Αμερικανική Καρδιολογική Ένωση/ Εθνικό Ινστιτούτο Καρδιάς, Πνευμόνων και Αίματος
Adult Treatment Panel III, Eιδική Επιτροπή Θεραπείας των Ενηλίκων-ΙΙΙ
European Association for the Study of diabetes, Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος για τη μελέτη του Διαβήτη
European Food and Safety Authority, Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων
Food and Agriculture Orgαnization of the United Nations, Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών
International Diabetes Federation, Διεθνής Ομοσπονδία για τον Διαβήτη
Institute of Medicine, Ινστιτούτο Ιατρικής των Η.Π.Α
International Obesity Taskforce, Διεθνής Ομάδα Δράσης έναντι της Παχυσαρκίας
National Institute of Clinical Excellence, Διεθνές Ινστιτούτο Κλινικής Αριστείας
United States Department of Agriculture, Υπουργείο Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής
World Health Organization, Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας
National Institute of Health, Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας
Scientific Committee for Food, Επιστημονική Επιτροπή Τροφίμων
World Heart Federation, Παγκόσμια Καρδιολογική Ομοσπονδία
International Atherosclerosis Society, Διεθνής Οργανισμός Αθηροσκλήρωσης
International Association for the Study of Obesity, Διεθνής Ένωση για τη Μελέτη της Παχυσαρκίας
Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Διαγνωστικό και Στατιστικό Εγχειρίδιο Ψυχικών Διαταραχών
International Classification of Disease, Διεθνής Στατιστική Ταξινόμηση Νόσων και Συναφών Προβλημάτων Υγείας
Average Requirement, Μέσος όρος αναγκών (ή μέση απαίτηση)*
*επίπεδο πρόσληψης επαρκούς για τα μισά άτομα, υποθέτοντας μια κανονική κατανομή των απαιτήσεων
Foods for Specific Groups, Τρόφιμα για Συγκεκριμένες Ομάδες